Trichineloza, cunoscută și sub denumirea de trichinoză, este o zoonoză – adică o boală infecțioasă transmisibilă de la animale la oameni – cauzată de larvele unor viermi rotunzi (nematozi) din genul Trichinella spp. Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala altor persoane.
Riscul de îmbolnăvire:
La nivel mondial, se înregistrează aproximativ 10.000 de cazuri noi de trichineloză pe an.[i] În 28 de țări din spațiul economic european s-au înregistrat 39 de cazuri noi, în anul 2022 [ii], iar la noi în țară, în anul 2023, s-au înregistrat 31 de cazuri noi, în creștere față de anul anterior, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în luna ianuarie, după consumul de alimente (infestate) din perioada sărbătorilor de iarnă. [iii]
Astfel, în țara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie, deoarece aceștia, nefiind vânduți prin comerț cu amănuntul, nu sunt supuși inspecției veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate.
Oamenii, dar și animalele domestice și sălbatice, pot fi infectate și devin astfel purtători. Porcii domestici, mistreții, urșii, rozătoarele și caii sunt animale-rezervor de paraziți. Infestarea cu Trichinella spp. apare la nivel mondial, cel mai frecvent în regiunile cu climă temperată.
România contribuie la statistica europeană cu cele mai multe cazuri umane, cât și la animale. Cazurile raportate la om în România afectează, în special, adulții.
Infecția la om:
Receptivitatea față de boală este generală, iar imunitatea este de scurtă durată, reîmbolnăvirile fiind posibile. Boala nu se transmite interuman. Boala poate evolua sporadic sau în focare familiale/de colectivitate.
Manifestările clinice ale trichinelozei variază în funcție de cantitatea de carne consumată, gradul de infestare al acesteia și rezistența individuală a organismului. Boala poate avea forme ușoare, dar și evoluții severe, care pot duce la deces din cauza complicațiilor cardiovasculare sau neurologice. După ingestie, sucul gastric dizolvă capsula protectoare a larvelor, eliberându-le în stomac. Larvele migrează apoi în intestin, unde se dezvoltă în viermi adulți și se reproduc. Ulterior, pătrund în musculatura striată, unde se încapsulează și pot supraviețui chiar și până la 40 de ani.
Factorii favorizanți ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentați de:
- consumul cărnii de porc sau vânat neexaminată trichineloscopic;
- unele obiceiuri culinare, cu prepararea termică insuficientă (prepararea “în sânge”, sărare, afumare și uscare);
- achiziționarea de către populație a cărnii din alte locuri decât centrele comerciale specializate;
- sacrificarea clandestină a animalelor.
Evoluția bolii cuprinde:
- perioadă de incubație, cu durată între 2 și 28 zile;
- perioada asimptomatică corespunzătoare maturării larvelor ingerate în adulți, la nivelul intestinului subțire;
- Un stadiu intestinal, manifestat prin diaree însoțită sau nu de febră, dureri abdominale, anorexie;
- Un stadiu de invazie musculară, corespunzător migrării larvelor nou-formate în sistemul circulator, către musculatura striată; este caracterizat mialgii, tumefacția maselor musculare, edeme periorbitare sau ale feței, erupții urticariene, febră 38-40°C, tulburări neuropsihice (cefalee, până la delir, comă), tulburări respiratorii, tulburări cardiace (miocardită cu tahicardie, tulburări de ritm);
- O perioadă de convalescenţă, corespunzătoare închistării larvelor în muşchi.
Se recomandă prezentarea la medic/spital în cazul în care o persoană, după ce a consumat/gustat carne de porc/vânat insuficient preparată termic, manifestă cel puțin trei dintre următoarele simptome: febră, sensibilitate și dureri musculare, diaree, edem facial, hemoragii subconjunctivale, subunghiale și retiniene.
- Măsuri față de persoanele expuse:
- persoanele care au consumat din alimentul infestat cu Trichinella spp. vor fi supravegheate din punct de vedere clinic de către medicul de familie care va îndruma eventualele cazuri nou-depistate către cel mai apropiat spital/secție de Boli Infecțioase;
- Cazurile nou-depistate vor fi raportate imediat către Direcția de Sănătate Publică județeană.
- Măsuri față de izvorul/rezervorul de infecție animal:
Autoritățile veterinare locale coordonează aplicarea măsurilor față de sursa animală.
- Măsuri față de căile de transmitere la om și la animal:
- asigurarea condițiilor corespunzătoare de igienă în adăposturile de creștere a animalelor și asigurarea de furaje dintr-o sursă controlată sau prelucrate termic;
- măsuri de deratizare printr-o firmă specializată, măsuri de împiedicare a intrării rozătoarelor în crescătorii, gospodării proprii;
- curățarea ustensilelor folosite la manipularea cărnii și prelucrarea termică corespunzătoare a cărnii;
- iradierea cu raze gama a alimentelor de către unități autorizate conform Directivei 1999/2/CE.E.
Recomandări pentru populație: Prevenirea îmbolnăvirii
- achiziționați animale de la unități avizate sanitar veterinar;
- aprovizionați-vă cu carne și preparate din carne din unități comerciale specializate care pun în vânzare doar produse avizate sanitar-veterinar;
- trimiteți probe de carne din porcul sacrificat în gospodărie în centre autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
- trimiteți probe din carnea de vânat în centre autorizate ale autorităților sanitar-veterinare, pentru a se efectua examen microscopic și consumați carnea doar după rezultatul negativ al examenului trichineloscopic;
- nu gustați carnea, până când nu este complet gătită; procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp;
- înaintea gătirii, congelați carnea la o temperatură între (-)15°C și (-)25°C, timp de 20-30 de zile, grosimea feliei de carne să nu depășească 15 cm. Gătiți carnea astfel încât să se atingă temperatura de peste 71°C în toată masa de carne (până carnea își schimbă culoarea din roz în gri);
- curățați bine toate ustensilele care ating carnea;
- curățați bine mașinile de tocat, înainte și după folosirea acestora la tocarea cărnii de porc/vânat, și curățați toate suprafețele de lucru și instrumentele folosite în această activitate;
- spălați-vă bine mâinile după manipularea cărnii crude;
- evitați hrănirea animalelor cu resturi/măruntaie/sânge, provenite de la vânat/porc crude; prelucrați termic aceste produse din carne care urmează să fie hrană pentru animale (de companie/ din gospodărie/porci);
- preveniți apariția rozătoarelor în gospodăria în care se cresc porci.
Recomandarea fermă este de testare a cărnii de porc sau de mistreț!
[i] World Health Organization, Foodborne parasitic infections: trichinellosis (tricinosis(WHO/UCN/NTD/VVE/2021.7)
[ii] European centre for Disease Prevention and Control, Trichinellosis – Annual Epidemiological report for 2022, 22 May 2024
[iii] Institutul Național de Sănătate Publică, Centrul Național de Control al Bolilor Netransmisibile, Analiza evoluției bolilor transmisibile aflate în supraveghere -2023, 2024